Üzüntü Duygusu İle Başa Çıkabilme

Hale ŞAHİN / Kozlu Kocatepe İlkokulu / Yeşeren Tohumlar

Psikolojik sağlamlık için, zor duygularla başa çıkabilmek ve hayata yeniden umutla bakabilmek önemli. Biz de psikolojik sağlamlığı geliştirmeyi amaçladığımız projemizde, karşımıza çıkan zorlayıcı olaylar karşısında sık yaşanan üç temel ve evrensel duyguyla ilgili çalışmalar planlamıştık. 

Öfke ve korkudan sonra bugün de üzüntü duygusu ile ilgili konuştuk öğrencilerimizle. Ben de üzgündüm itiraf etmem gerekirse. Şubat ayından beri, çok az kısmını yüz yüze yapabildiğimiz projemizde sona doğru yaklaşmanın burukluğu var içimde. Neyse ki üzüntülerle baş edebilmeyi öğreniyoruz :))

Bugünkü ders öncesinde öğrencilerimizi neler üzüyor öğrenmek istedik. Bu sefer sorumuzu bir web2 aracında sormadık onlara, istedik ki üzüldükçe bir kağıda yazsınlar ve bir kavanoza atsınlar, bunları derste konuşalım. Hafta içinde öğrencilerimiz kavanozlarını hazırladılar. 

Derse başladığımızda da önce geçtiğimiz aylardaki duyguları ve bu duygularla başa çıkmak için de bazı yöntemler kullandığımızı hatırladık. Sonra Minik Sincap hikayesini okuduk, oradaki kahramanın üzülünce verdiği tepkilerin neler olduğuna baktık, öğrencilerimizin kavanozlarında yazanları konuştuk, onlar üzüldüğünde verdikleri  tepkileri değerlendirdik. Üzüldüğümüzde bizi rahatlatacak şeylerin neler olabileceğini konuştuk; resim  yapmak, müzik dinlemek, oyun oynamak gibi... Üzüntülerimizi bizi seven, anlayan kişilerle konuşmanın, paylaşmanın bize iyi geleceğini konuştuk. Yaşanan duyguların şiddeti çok yoğun olduğunda olanlarla başa çıkılmasının imkansızmış gibi gelebileceğini, ama ilk andaki yoğunluğun azalacağını hatırlayıp kendimize biraz zaman vermemiz gerektiğini konuştuk. 

Ayrıca bilim insanlarınca  kanıtlanan bir bilgiyi paylaştık:  Sevdiğimiz birine sarılmak da yine bize iyi gelen şeyler arasında. Üzüldüğümüzde sevdiğimiz birine sarılmak ya da birisi bizimle üzüntüsünü paylaştığında ona sarılmak, sarılamıyorsak elini tutmak, omzunu/sırtını sıvazlamak kişiye her zaman daha iyi hissettirecektir. 

Aslında sarılmak, üzgün olmadığımızda da hoşumuza gider. 

Hadi, tam da şimdi, ailenizdekilere sarılmaya ne dersiniz? J




Yorumlar

  1. Hale hocam ne kadar güzel anlatmışsınız. Öğrencilerimiz için de proje bittiğinde de acaba neler yapmıştık diye düşündüklerinde açıp okuyabilecekleri hoş bir anekdot olmuş ;) yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞIMIZA PROJEMİZİN AMACI AÇISINDAN BAKMAK

ADIM ADIM GÜÇLENİYORUM PROJESİ'NDEN İLK MÜHENDİSLİĞİM, İLK KİTAPLIĞIM PROJESİNE...

E-KİTAP OLUŞTURMAK İÇİN STORYJUMPER İLE TANIŞIYORUZ